2026-11-04 · 4 min read · Orange County
Can I Sell an Inherited House Before the Trust Is Settled?
The short answer
Can you sell an inherited house before the trust is settled? Often, yes. In California, the successor trustee usually has the power to sell trust property while the trust is still being administered, unless the trust limits that power. The sale is often part of settling the trust, not something that has to wait until the end. The trustee still has duties to the beneficiaries, and many families plan the timing around the 60-day trustee notice and the contest period that follows.
Who Actually Sells the House?
Can you sell an inherited house in California before the trust is settled? If the house is held in a living trust, the person who sells it is the successor trustee, acting for the trust. A beneficiary who isn't the trustee can't sell it alone.
I'm Jeanette Nelson, a REALTOR® with Jeanette Nelson Real Estate, Keller Williams Realty, serving Orange County, Huntington Beach, Costa Mesa, Fountain Valley, and surrounding areas. When a parent passes and the house is in a trust, families often assume everything has to wait. Usually it doesn't.
California Probate Code Section 16226 gives a trustee the power to sell property at a public or private sale, unless the trust instrument limits it. Section 16000 says the trustee must administer the trust according to its terms, so read the trust first.
This article is general information, not legal or tax advice. Please work with a trust attorney and a CPA.
What Does "Settled" Really Mean?
A trust is usually considered settled once the debts and expenses are paid, the assets are distributed and the trustee's work is done. Selling the house is often one of the steps along the way, since the sale can turn the house into money that's easier to divide.
Some families choose a different path. A beneficiary may want to keep the house, or one sibling may buy out the others. My article on sibling buyouts explains that option.
What Should Happen Before We List?
Here are common early steps. Your attorney will guide the order.
- Read the trust. Confirm who the successor trustee is and whether the trust limits the power to sell.
- Record the change. Probate Code Section 210 lets a person record an affidavit of death in the county where the property is located, with a certified copy of the death record attached. Title companies often want this recorded.
- Send the trustee notice. When a trust becomes irrevocable because of a death, Probate Code Section 16061.7 requires the trustee to notify each beneficiary and heir, generally within 60 days. My article on what a trustee has to tell beneficiaries covers this.
- Protect the house. Keep insurance in place, secure the property and keep up with bills.
- File with the Assessor. The State Board of Equalization says that when ownership changes because of a death and there is no probate, the change in ownership report is due within 150 days of the date of death.
Does the 120-Day Contest Period Matter?
It can. Under Probate Code Section 16061.8, a contest of the trust generally must be brought within 120 days after the trustee's notice is served, or 60 days after a copy of the trust terms is delivered during that period, whichever is later.
Some trustees prefer to wait until that window closes before selling. Others list sooner, especially when the house is vacant or costs are adding up. Whether to wait is a question for your trust attorney, based on your family's situation.
What Will Escrow Ask For?
Escrow and title need to confirm the trustee has the authority to sell. Probate Code Section 18100.5 allows a trustee to provide a certification of trust instead of the whole trust. A person dealing with the trustee may also ask for the trust excerpts that show who the trustee is and what powers they have. My article on certifications of trust explains it.
If the house was never retitled into the trust, the path may be different. See my article on Heggstad petitions.
How Do We Keep the Family on the Same Page?
The law sets a baseline. Probate Code Section 16060 says the trustee must keep beneficiaries reasonably informed of the trust and its administration.
In practice, families do best when the trustee shares the plan early: the timeline, the value, any repairs and how offers will be reviewed. If beneficiaries disagree, see whether a trustee can sell if not all beneficiaries agree. For taxes on the sale, see capital gains on an inherited house.
Let's Start With a Conversation
If your family has inherited a house in a trust, I'd be glad to help you plan the sale alongside your trust attorney. Let's start with a private planning conversation with your family about your goals and timeline. You can also visit my trust sales page. Call or text me at 714.366.8575 | DRE: 01397168, or contact me. Jeanette Nelson is a REALTOR® with Jeanette Nelson Real Estate, Keller Williams Realty, serving Orange County, Huntington Beach, Costa Mesa, Fountain Valley, and surrounding areas.
Frequently asked questions
Does a trust sale need court approval?
Usually not. Probate Code Section 16226 gives a trustee the power to sell unless the trust limits it. Your attorney can confirm your trust's terms.
Do all beneficiaries have to sign?
Often not, since the trustee signs. The trustee still owes duties to every beneficiary, including keeping them reasonably informed.
Should we wait for the 120-day contest period to end?
Some families do. Ask your trust attorney whether waiting makes sense for you.
Can a beneficiary keep the house instead of selling?
Sometimes, depending on the trust terms and the other beneficiaries. A buyout is one common option.